Zoals je misschien al wel weet, is Focus Feedback ontstaan vanuit een achtergrond in de internationale hotellerie. Regelmatig komen horeca gerelateerde voorbeelden voorbij ter inspiratie. Té leuk om deze intern te houden, dus we delen deze graag met jullie!
Voor dit verhaal gaan we terug naar de horeca achtergrond van onze CEO Dave. Hij werkte met een top-chef in een Zwitsers restaurant. Om je een idee te geven van de chef en het niveau van zijn koken: frietjes waren uit den boze en prachtig opgemaakte borden waren de norm. Eten waarbij je smaakpapillen exploderen. Echter was dat niet het enige wat regelmatig explodeerde in het hotel. De chef-kok zelf had ook nogal een temperament. En aan zijn eten? Daar moest je vooral niet aan komen. Regelmatig vlogen de pannen en eieren door de lucht na een verkeerde opmerking of als er iets misging.
De bediening, waaronder onze eigen Dave, diende als het gezicht voor de gasten. Zij kregen hun vragen en wensen te horen. Ook na de zoveelste uitbarsting van de chef brachten zij, met lood in de schoenen, de vraag van de gast over naar de keuken. Je raadt het al, de chef-kok vloog de pan uit bij weer een verzoek van die ‘vervelende gasten’.
Tot op een dag Dave de vraag van de gast neerlegde bij de chef-kok zelf. “Chef, tafel 4 heeft een vraag voor je”. De Chef-kok zette zijn koksmuts op, deed een schoon schort aan en liep naar de tafel.
Nu die ‘vervelende gasten’ een gezicht kregen veranderde de houding van de chef compleet.
Opeens was alles mogelijk, al hadden ze gevraagd om zalmfilet met chocoladesaus, dan zou dat direct bereid worden.
De les die we hieruit kunnen halen is, dat zodra een werknemer weet voor wie hij het doet, hij bereidt is 3x zo hard te rennen om zijn best te doen. Zo creëer je wederzijds begrip en dat zorgt voor meer tevredenheid van zowel gast als medewerker. Hoe betrek jij jouw collega’s bij meer dan alleen zijn eigen werkgebied? Denk daar eens over na, het gaat je zoveel begrip en enthousiasme opleveren!
Succes met het werken aan klantenthousiasme!